Harta căminelor de bătrâni din România. Câte centre sunt licențiate în prezent, potrivit Ministerului Muncii. În prima zi de controale au fost deja închise 4 cămine

de: Denisa Dudescu
10 07. 2023

Ministerul Muncii a publicat, miercuri, lista căminelor licențiate pentru persoanele vârstnice din România. Potrivit, instituției există 758 de astfel de centre dintre care 80 în Ilfov și 71 în București. Sunt anunțate controale de amploare la toate căminele și centrele din țară, în urma anchetei de la cele trei cămine private de lângă București.

Câte cămine de bătrâni au licențe

Lista căminelor de bătrâni a fost publicată, luni, 10 iulie și a fost publicată pe site-ul Ministerului Muncii. Potrivit documentului 758 de cămine de bătrâni au licență de la stat.

Acreditarea furnizorilor și a serviciilor sociale se realizează de către Ministerul Muncii.

Condiții de funcționare

  • furnizorii pot acorda servicii sociale numai dacă deţin certificat de acreditare
  • serviciile sociale pot funcţiona pe teritoriul României numai dacă deţin licenţă de funcţionare

Evaluarea furnizorilor de servicii sociale și a serviciilor sociale acordate

  • se realizează în baza unor standarde, criterii, indicatori
  • constă în analiza modului în care furnizorii şi serviciile sociale îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, precum şi a cerinţelor specifice de calitate (standarde, criterii, indicatori)

Unde sunt cele mai puține cămine de bătrâni

În prezent în Ilfov au licență 80 de cămine, în timp ce în București sunt 71 de astfel de cămine; aici sunt concentrate cele mai multe cămine.

Topul este completat de județul Timiș cu 53, Cluj cu 44 astfel de cămine și Bacău cu 43. Cele mai puține astfel de cămine se află în județele: Tulcea, Olt cu câte două.

Harta căminelor de bătrâni din România. Sursa foto Ministerul Muncii

Patru cămine cu bătrâni din București au fost închise după controale

Nouă centre rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice au fost amendate în urma controalelor făcute de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS). Este vorba despre azile din Bucureşti, Ilfov, Brăila, Constanţa, Hunedoara şi Timiş, potrivit News.

Centrul de îngrijire şi suport pentru persoane vârstnice Karumba din Bucureşti a fost amendat cu 5000 de lei pentru nerespectarea de către furnizori a obligaţiei privind angajarea de personal de specialitate capabil, respectiv achiziţionarea serviciilor unor specialişti şi desemnarea unui responsabil de caz, astfel încât furnizarea serviciilor sociale să se poată realiza în baza unui plan individualizat de asistenţă şi îngrijire conform nevoilor beneficiarilor.

Pe portalul web, centrul promite meniuri adaptate conform indicatiilor medicale, îngrijire persoane cu handicap, consult medical pentru vârstnici, terapie ocupaţională, kinetoterapie, dar şi servicii de recuperare pentru persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale.

Pentru aceeaşi abatere a fost amendat, tot cu 5000 de lei, căminul Luxab din Capitală. Pe site-ul propriu, acest cămin, care are preţuri ce pornesc de 4000 de lei, anunţă că oferă îngrijiri paliative şi că echipa căminului include profesionişti special instruiţi în îngrijirea persoanelor cu diferite tipuri şi stadii de demenţă şi Alzheimer.

Prefectura Capitalei a transmis azi că a avut loc o şedinţă operativă pentru verificarea celor 207 centre rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi cele destinate copiilor din Bucureşti. 

„Concret, în perioada 10.07 – 16.07.2023, 5 comisii mixte de control vor derula acțiuni de verificare ce vor avea drept scop identificarea tuturor problemelor existente la nivelul acestor centre rezidențiale, destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități și cele destinate copiilor care sunt funcționale, în acest moment, pe teritoriul Municipiului București.

 În cazul în care, pe parcursul desfășurării acțiunilor de control, se vor constata aspecte care sunt de natură penală, Instituția Prefectului – Municipiul București va sesiza Direcția Generală de Poliție a Municipiului în vederea dispunerii cercetărilor de către organele judiciare” , se arată în comunicatul transmis de Prefectura Capitalei.

Sunt anunțate controale la toate centrele din țară.

Un cămin pentru persoane fară adăpost din Timişoara a fost închis azi, după ce au fost depistate mai multe nereguli.

„Am emis un ordin privind constituirea unei comisii mixte de control la toate centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități şi cele destinate copiilor. Timp de o săptămână, reprezentanții instituțiilor cu atribuții (…) vor controla toate centrele din județ. Voi fi şi eu prezent alături de ei, iar la final vă vom pune la dispoziție concluziile. Nu mă voi reține de la nicio măsură pentru a fi siguri că asemenea atrocități nu se întâmplă în Timiş”, a transmis prefectul, pe rețelele de socializare.

Azil clandestin din Gorj, închis în prima zi de verificări

Un cămin privat de bătrâni care funcționa în orașul Țicleni a fost închis de autorități. Aici erau cazați șapte bătrâni, scrie ziarul local Pandurul.

„Sunt șapte vârstnici. Patru vor fi luați de familii. Pentru trei, vom căuta locuri în alte centre. Nu mă pot pronunța asupra condițiilor”, a declarat prefectul Iulian Popescu.

Căminul funcționa ilegal.